marți, 13 februarie 2018

Activitate psihologică de dezvoltare personală cu grup de suport pentru adolescenții din Ogra

Povestea numelui și blazonul familiei

Trăim cu el zi de zi, ni se pare banal sau nu, ne place sau ne displace, dar el, numele, spune o poveste care ne reprezintă și ne influențează psiho-mental și comportamental. El poate aduce o istorie placută în viața noastră și spune despre cum au trait părinții acel moment al alegerii numelei, ce valori și credințe vor a transmite prin acesta mai departe, dar și cum aleg, raționeaza și reacționează ei în general în situații emoționante.

Povestea numelui reflectată în povestea familiei și simbolurile ei; ce credințe interioare, îndemnuri și valori promovează propria familie? Iată câteva exemple (vezi poze) despre cum dorința de a face bine, unitatea și întelegerea în familie poate aduce beneficii sub forma liniștii, a vindecarii emoționale și a promovării corectitudinii. Fiecare simbol e legat de un sentiment obținut în urma credințelor care creează obiceiuri: masa reprezintă unitatea în familie, iarba reprezintă înțelegerea și puterea de a crește împreuna, inima reprezintă dragostea care domină totul, iar toate acestea reunite sub simbolul casei, toate formând o etichetă pozitivă.

Un alt blazon reunit sub simbolul inimii ce reprezintă iubirea, conține semne ca soarele ce aduce liniștea, o farfurie cu mâncare ce aduce sentimentul apartenenței de acasă, iar cana, simbolul corectitudinii, însemnând că fiecare are un drept elementar ce trebuie respectat, acela la viață și accesul la hrană.

Blazonul al treilea e reprezentat de steaua care aduce linșitea nopții și siguranța emoțională din familie, oala reprezintă plăcerea de a te reîntoarce acasă, iar semnul exclamării reprezintă dreptatea, corectitudinea.
Prin aceste desene copiii au reușit să intre în contact cu sinele lor, cu valorile familiei,  să afle ce vor ei să ducă mai departe ca valori morale și emoționale și să exerseze exprimarea sinelui prin autodezvăluirea poveștilor ce însoțesc blazoanele. Acum ei sunt mai conștienti despre persoana lor, despre familia lor, iar conștientizarea obținută facilitează comunicarea eficientă, respectul de sine și față de ceilalți și dezvoltarea armonioasa a legăturilor cu familia, societatea, școala și prietenii.

Psihoterapeut sistemic pentru cuplu și familie, 
Toma Eleonora

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"NU VOI LĂSA CA POVESTEA LOR SĂ SE TERMINE ASTFEL"

"CHIAR ACUM   TU AI PUTEREA PENTRU A SPUNE: „NU VOI LĂSA   CA POVESTEA LOR SĂ SE TERMINE ASTFEL” Acest lucru a făcu...